Kertun tupa

Tarvasjoen Kertuntupa ja luontopolku: Kaikki tarvasjokelaiset tunsivat Kertun, vaatimattoman naisen, joka vuosi toisensa jälkeen haravoi ja siivosi Tarvasjoen keskustaa. Hän teki sitä meidän kaikkien iloksi, mutta vasta Kertun poismenon jälkeen moni huomasi hänen tekemänsä työn arvon.

Kerttu Verhon perikunta lahjoitti tämän asuman Päivölän torpan kotiseutuyhdistyksellemme alkuvuodesta 2015. Myös paikallinen puhelinyhtiö osallistui hyväntekeväisyyteen, sillä yhdistyksemme sai vuokrata tontin nimelliseen hintaan viiden vuoden ajaksi kerrallaan. Päivölän kiinteistö sijaitsee nimittäin Härkätien Puhelin Oy;n omistamalla palstalla.

Kotiseutuyhdistyksemme päätti nimetä paikan uudelleen ja mikä olikaan luontevampi nimi kuin Kertun Tupa. Näin me haluamme omalta osaltamme muistaa tätä ahkeraa ja pyyteeöntä tarvasjokelaista. Kertun Tupaan voit poiketa ystäviesi kanssa kahville tai pitää sielllä vaikkapa kokouksen.

Tarvasjoen kertuntupa ja luontopolku. Osoitteessa: http://jvuorela.wixsite.com/tarvasjoki/tupa. Viitattu 12.2.2019.

Tarvasjoen vartta seuraileva luontopolku lähtee punaisen Päivölän torpan eli Kertun tuvan pihasta (apteekkia vastapäätä Härkätien varrella). Tarvasjoki on Paimionjoen suurin sivujoki, ja luontopolun varrella on yksi Paimionjoen valuma-alueen hienoimmista koskista. Alueella on katajia, lehtometsää ja niittyä sekä monipuolinen linnusto ja kasvisto. Polku kulkee vanhassa kulttuurimaisemassa. Sen varrella on niin vanha sahan paikka kuin vuonna 1921 pidettyjen suurien laulujuhlien laululavan ja katsomon jäänteitä.

Luontopolun varrella on opastauluja. Polku kulkee yksityisellä maalla. Sen varteen ei saa jättää roskia eikä alueella saa tehdä avotulta. Maasto on  vaihtelevaa, joten polku ei sovi liikuntaesteisille. Luontopolkua hoitaa Kotiseutuyhdistys Tarvaiset ry.

Tarvasjoen luontopolku. Osoitteessa: https://www.liedonmuseo.fi/luonto-ja-kulttuuriympaeristoe . Viitattu 12.2.2019.